Ufa Uluslararası İş Dünyası Haftası Forumu'na katılım
Rusya Federasyonu’na bağlı Başkortostan Cumhuriyeti başkenti Ufa’da Türkiye’nin de katılım gösterdiği “Uluslararası İş Dünyası Haftası” Forumu 14-16 Aralık tarihlerinde düzenlendi. Ufa'daki iş forumu 24 ülkeden 3 binden fazla katılımcıyı bir araya getirdi. Başkortostan Başkanı Radiy Habirov resmi açılışta, Rusya için zor bir dönemde yatırımcıların planlarını başarıyla uygulamaya devam ettiğini ve bu sayede Uluslararası İş Haftası'nın düzenlenmesinin mümkün hale geldiğini söyledi.
Forumdaki ana gündem maddeleri arasında Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üyeleri ile ortak para biriminin oluşturulması ve İslami bankacılığa yönelik beklentiler yer alırken, aynı zamanda Türkiye’yi de ilgilendiren uluslararası ve bölgelerarası işbirliği konuları ele alındı.
Forum çerçevesinde Türkiye ile işbirliği konuları ele alındı. Başkurdistan ile Türkiye arasındaki işbirliğinin yanı sıra yeni ekonomik gerçeklikte endüstriyel diyaloğa ayrılmıştı. Sadece yabancı ortaklarla uluslararası ticaret veya pazaryerleri aracılığıyla satış yapmak değil, aynı zamanda kendi franchise'ları dış pazarlara tanıtmak da söz konusuydu.
Başkortostan Cumhuriyeti Dış Ekonomik İlişkiler ve Kongre Faaliyetleri Bakanı Margarita Bolycheva, bu yılın ilk 9 aylık döneminde Başkortostan ile Türkiye arasındaki karşılıklı ticaret hacminin 2021’in aynı dönemine göre yüzde 41,7 arttığına vurgu yaparken, Türkiye’ye ihracatın yüzde 38,8, Türkiye’den ithalatın ise yüzde 64,3 yükseldiğini belirtti.
ROST Başkanı Kadir Kurtuluş, forumda Türkiye ile Rusya arasında büyüyen ticarette karşılaştıkları sorunlara değindi, "Şuan için en çok karşılaştığımız problemlerin başında para transferi, lojistik ve gümrüklerde meydana gelen sıkıntıları sayabiliriz. Yabancı para cinsinden karşılıklı olarak yapılan transferlere aracılık eden Türk bankaları hali hazırda mevcuttur.. çoğu banka haftalık olarak politikasını güncellemektedir. Özellikle ruble - TL ödeme sistemi ile anlaşma yapan firmaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Rus müşteriler genelde “Rusya merkez Bankası” kuru üzerinden transfer yapılmasını istemektedir. Bazı Türk bankaları neredeyse “Rusya merkez Bankası” kurunu yakaladı.. ve Türkiye’den yapılan Ruble transferleri ertesi gün Rus müşterinin bankasına ulaşıyor. Bu şekilde en önemli problemi aşmış oluyoruz".
DİĞER HABERLER
7. RYAZAN EYALETİ ULUSLARARASI İŞ GÜNLERİ FORUMU
2024 Eylül 13Rostov Bölgesi Ticaret ve Sanayi Odası ile Rus Türk Ticaret Evi (ROST) arasında iş birliği anlaşması imzalandı.
2024 Eylül 03Rusya Federasyonu Ryazan Bölgesi & ROST Rus Türk Ticaret Evi Görüşmesi
2024 Haziran 12Rusya Büyükelçiliği’nde Rusya Milli Günü Kutlaması
2024 Haziran 11VIII. Rusça Olimpiyatları'nın final turu Ankara'da yapıldı
2024 Haziran 01