Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye-Rusya ve Rusya-Türkiye İş Konseyleri XX. Ortak Toplantısı, T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan ve Rusya-Türkiye İş Konseyi Başkanı Ahmet Palankoyev'in katılımlarıyla Antalya'da gerçekleşti.
Dünya ekonomisinde küçülme ve geleneksel ihracat pazarlarındaki daralmaya rağmen Türkiye'nin ihracatta büyümeye devem ettiğini ifade eden T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Fakat Rusya ile ihracatımız aynı oranda artmıyor. Ancak ana hedefimiz, karşılıklı çalışarak ihracatta dengeli ticaret hacmine ulaşmak. Ülkelerimiz arasındaki ticari pazarın önü son derece açık. Bu konuda iş insanlarımıza da büyük görev düşüyor. Biz, hükümetler olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Dijital alanda da ortak şekilde bu dönüşümün öncü ülkeleri arasında olmak istiyoruz. Ülkelerimiz arasındaki iş birliği e-ticarette de bizi başarıya götürecektir. Türk ve Rus iş dünyasının bu konuda atacağı adımları desteklemeye hazırız.2018 yılı ticari verilerine göre, Türkiye'nin Rusya ile 3.4 milyar dolar ihracat, 22.3 milyar dolar ithalatının bulunuyor. 2012 yılında 33.3 milyar dolar olan ticaret hacmimize de en kısa zamanda yeniden ulaşmamız gerekiyor. En önemlisi de her iki devlet başkanının bizlere verdiği 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmamız olacak. Rusya, tüm dünyadan elektrikli aletler, dayanıklı ev aletleri, mobilya, dondurucular, elektrik transformatörleri, inşaat malzemeleri, işlenmiş tarım ürünleri, hazır giyim, ilaç ve kozmetik ürünleri ithal ediyor. Türkiye de tam da bu ürünleri tüm dünyaya, en kaliteli ve en rekabetçi fiyatlarla ihracat ediyor. Ben buradan Rus iş dünyasına sesleniyorum. Uzaklarda aramayın. Kalite de uygun fiyat da Türkiye'de. Ticaret hacmimizi karşılıklı olarak arttıralım. Bu ürünlere yenilerini ve yeni yatırım alanlarını, yeni iş birliği alanlarını da ekleyerek en kısa zamanda 100 milyar dolara ulaşalım.En önemli gündem maddelerimizden birisi de yerel paralarımızla karşılıklı ticaret yapmak. Bu konuda da İstanbul'da iki ülkenin finans çevreleri ile ortak toplantılar yapıldı. 2018 yılında Rusya Federasyonu'na yaptığımız ihracatın bir önceki yıl yüzde 11, bir sonraki yıl da yüzde 12'si yerel paralarla yapılmıştır. Ancak, ithalatımızın binde 5'i yerel paralarla yapıldı. Bu konuda Rusya'dan da yerel paralarla ticaretin arttırılması için katkı bekliyoruz." dedi.
Novak:"Ticaretteki engelleri birlikte kaldırarak, gerçek potansiyelimize ulaşmalıyız"
Türkiye'nin, Rusya'nın ana ticaret partnerleri arasında 6'ncı sırada yer aldığını ve Rusya için çok önemli bir dış ticaret ortağı olduğunu söyleyen Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, "Hükümetlerimiz arasındaki yoğun temaslar, ikili ticaret hacmimizin artmasında büyük rol oynuyor. Özellikle enerji ve tarım ile diğer alanlarla ilgili düzenli görüşmeler ve temaslar çok önemli. 2018 yılında 25,5 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaştık. 2019 yılının ilk 5 ayında ise iki ülke arasındaki dış ticarette şimdiden 10 milyar doları yakaladık. Bizler ticaretin arttırılması ve bu konudaki engellerin kaldırılması için çalışmalar yürütmeliyiz. Ve bu amaçla dün bir adım daha atıldı. Özellikle ticari engellerin kaldırılmasına yönelik. Vize konusunda Cumhurbaşkanı Putin önemli bir karar imzaladı. Bu karar, bizler için güzel bir hediye oldu. Türk Akımı ve Akkuyu Nükleer Santrali önemli projelerimiz arasında yer alıyor. Şu ana kadar 10 milyar dolar Rusya'da, 10 milyar dolar da Türkiye'de yerleşik yatırımlar oldu ancak bu rakamlar potansiyelimizin büyüklüğü açısından yeterli değil. İş Bankası ile ortaklaşa yapılan Mir Kart Projesi'ni de önemsiyoruz. İki ülkenin refahı için Türk iş insanlarını Rusya'ya davet ediyoruz. Türk şirketleriyle yapılan ortak projeleri ve iş birliklerini destekliyoruz. 2-5 Ekim 2019 tarihlerinde Moskova'da gerçekleşecek İş Forumu'na Türk iş dünyasını davet ediyoruz." şeklinde konuştu.
Rusya, vizesiz seyahatte Türk vatandaşlarının kapsamını genişletti
Türkiye-Rusya ilişkilerinin ivmesinin arttığı bu dönemde, tarihsel perspektif değerlendirmesi yaparak geleceğe yönelik ortak projeler geliştirmenin önemine dikkat çeken DEİK Başkanı Nail Olpak, "Dün, bu ortaklığı zirveye taşıyacak ve uzun zamandır talep ettiğimiz sevindirici bir haber aldık. Rusya, vizesiz ziyaret edebilecek Türk vatandaşlarının kapsamını genişletti. Hizmet pasaportu ve hususi pasaport sahibi vatandaşlarımız artık Rusya'ya yapacakları her türlü seyahatlerini vizesiz gerçekleştirebilecekler. Bu gelişme, dostluğumuz başta olmak üzere diplomatik ve ekonomik iş birliğimiz için bir milat olacak. İş dünyamız adına kendilerine teşekkür ediyorum. Devlet Başkanlarımızın belirlediği 100 milyar dolarlık ticaret hedefi doğrultusunda, mevcut ticaretimizi dengeli bir şekilde 4 kat artırmamızı kolaylaştıracağına inandığımız önerilerimiz bulunuyor. 8 Nisan'da Moskova'da Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin, Bakanlarımız ve iş dünyamızın katılımıyla gerçekleştirdiğimiz toplantıda belirttiğim; yeni yatırımlar için alan ihtiyaçlarımızın karşılanması konusunda, Türk ve Rus makamlarınca çalışmalara başlandı. Bununla birlikte, firmalarımızın belli başlı talepleri de karşılanmaya devam ediyor. İş dünyası temsilcileri olarak öncelikle tüm pasaportlar için 2015 yılı öncesi vize uygulamasına dönülmesi, yerel para birimi kullanımında direkt future fiyatlanmasının oluşturulması, direkt Ro-Ro hattı tesis edilmesi ve Türk Malı araçlara ve işlenmiş tarım ürünlerine gümrük vergisinin sıfırlanması gibi ana başlıklarımız mevcut. Bakanlarımızın bu başlıklardaki destekleriyle, hedeflerimize daha güçlü bir şekilde ulaşacağımıza inanıyoruz." dedi.
Özilhan: "Rusya ile vize rejiminin 2015 yılı öncesindeki haline dönmesini istiyoruz"
500 yıllık Türk – Rus komşuluk ilişkilerinin son yıllarda yakın coğrafyada yaşanan gelişmelerden dolayı önemli bir sınav verdiğini dile getiren DEİK/Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, "Ticaret Bakanlığımız tarafından belirlenen 4 hedef ülkeden biri ve en önemli dış ticaret ortağımız olan Rusya ile dış ekonomik ilişkilerimizin her geçen gün daha da güçlenmesi de bizleri ayrıca mutlu ediyor. İki ülkenin enerji ve ticaretinden sorumlu Bakan ve diğer üst düzey hükümet temsilcilerinin bir araya geldiği böylesine önemli toplantıların da ilişkilerimizi daha geliştirerek, artan bir ticaret ve yatırım hacmine zemin hazırlamasını ümit ediyoruz. Türkiye ve Rusya arasında adeta köprü kuran iş insanlarımızın, Rusya'daki faaliyetlerini kolaylaştıracak karşılıklı adımların atılmasının öneminin farkındayız. Karşılıklı olarak etkileşimin artması için vize rejiminin 2015 yılı öncesi haline dönmesi gerektiğini, bir kez daha belirtmek istiyorum." şeklinde konuştu.
Palankoyev: "Türk meyve ve sebze ihracatçılarını, Rusya'ya yatırım yapmaya davet ediyoruz"
Karma Ekonomik Komisyonu Toplantısı kapsamında Antalya'da olmaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirten Rusya-Türkiye İş Konseyi Başkanı Ahmet Palankoyev,"Türkiye-Rusya ve Rusya-Türkiye İş Konseyleri Ortak Toplantısı'nın 20.'sini gerçekleştiriyoruz. KEK toplantısı kapsamında bugün burada bu toplantıyı düzenlememiz büyük önem taşıyor. Bu toplantının gerçekleşmesinde T.C. Ticaret Bakanlığı, Rusya Enerji Bakanlığı ve Rusya Sanayi Bakanlığı'nın iki konseye de verdiği destekler için teşekkür ediyouz. Rusya-Türkiye İş Konseyi olarak, ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek adına iki ülkenin iş insanlarına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bugün düzenlediğimiz etkinlik de buna çok önemli katkı sağlayacak. Bu vesileyle ikili görüşmelerden de somut çıktılar görmeyi bekliyoruz. Rusya'da pek çok farklı iş çevresini destekleyen kuruluşlar bulunuyor. Türk iş insanlarını da her zaman yönlendirmeye ve desteklemeye hazırız. Ayrıca Akkuyu Nükleer Santral Projesi çok büyük bir iş. Bu santral inşaat, tarım ve iş geliştirme gibi pek çok alanda faydalı olacak. Böylece yeni bir iş gücü oluşturulacak. İlişkilerimizin geliştirilmesi için bazı alanlarda birtakım engeller söz konusu. Lojistik alanı ise bunların başında geliyor. Kara, demir, liman yollarının hızla geliştirilmesi gerekiyor. Türk iş çevrelerine de bir çağrıda bulunmak istiyorum. Meyve sebze ihracatı yapan Türk üreticiler, lütfen Rusya'ya yatırım yapın. Bu alanlarda iş gücü ve fırsatlar var. Cumhurbaşkanımız Putin'in dün imza attığı hizmet pasaportuna serbest giriş düzenlemesi de çok önemli bir gelişme. Bu tip pozitif gelişmelerin devam edeceğini düşünüyoruz. Bugün, iki ülke arasındaki ilişkiler çok güçlü şekilde ilerlemektedir. Bizler de iş insanları olarak bu ilişkileri geliştirmeye devam edeceğiz." dedi.
Toplantının açılış konuşmalarının ardından, Rusya-Türkiye İş Konseyi ile Rus-Türk Ticaret evi arasında iş birliği anlaşması imzalandı.
Ayrıca toplantıda, Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkan Yardımcısı Ali Galip Savaşır'ı moderatörlüğünde düzenlenen panele, Türkiye Müteahhitler Birliği Genel Sekreteri Hasan Yalçın, TCDD Taşımacılık A.Ş. Daire Başkanı Mehmet Altınsoy, RFDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdür 1. Yardımcısı Eduard Alırzayev, Rusatom Energo International Genel Müdür 1.Yardımcısı Anton Dedusenko, Coşkunöz Alabuga Genel Müdürü Ecevit Öktem, Novolipetsk Metalurji Fabrikası Kurumsal İlişkiler Direktörü Marina İvanova ve Pavia E. Ansaldo Hukuk Bürosu Türkiye ve Orta Asya Masası Başkanı Kira Bryanskaya-Özsoy katıldı.
DİĞER HABERLER
7. RYAZAN EYALETİ ULUSLARARASI İŞ GÜNLERİ FORUMU
2024 Eylül 13Rostov Bölgesi Ticaret ve Sanayi Odası ile Rus Türk Ticaret Evi (ROST) arasında iş birliği anlaşması imzalandı.
2024 Eylül 03Rusya Federasyonu Ryazan Bölgesi & ROST Rus Türk Ticaret Evi Görüşmesi
2024 Haziran 12Rusya Büyükelçiliği’nde Rusya Milli Günü Kutlaması
2024 Haziran 11VIII. Rusça Olimpiyatları'nın final turu Ankara'da yapıldı
2024 Haziran 01